La motivació és clau

3 min

La motivació és clau

Un article sobre el Projecte Horitzons, en què l’alumni Marc Crespo comparteix la seva experiència durant el voluntariat.

L’any passat vaig gaudir de l’oportunitat de poder participar en el projecte  Horitzons i la veritat és que ho recomano a tothom. Sempre havia volgut participar en un voluntariat de la universitat i crec que vaig fer bé de triar aquest projecte, ja que es té l’oportunitat d’ajudar a joves que ho necessiten i pots tenir una relació propera amb ells.

A través del projecte Horitzons, els alumni de la universitat podem compartir la nostra experiència i ajudar als alumnes de Batxillerat de determinats centres que o bé no tenen referents universitaris al seu voltant, o bé creuen que la universitat no és per ells, i els podem animar a seguir estudiant independentment de que triïn un camí diferent a l’universitari, doncs al final sempre cal recordar-los que també existeixen altres estudis o sortides professionals.

En el meu cas, els alumnes van mostrar-se participatius i realment se’ls veia amb interès per seguir estudiant, però molts d’ells tenien molt poca informació sobre la universitat o els graus mitjans i superiors, i penso que gràcies a la nostra tasca van obtenir molta informació i ànims per continuar estudiant.

Marc Crespo, durant una de les sessions del Projecte Hortizons (© UPF)
Durant les sessions es fan exercicis, es resolen dubtes i es tracten les inquietuts i dubtes de l'alumnat (© UPF)

Es tracta d’alumnes als qui sobretot el que els falta és motivació, pensen que la universitat no és per ells o que no hi poden arribar, i és fonamental portar informació sobre beques o notes de tall que els pugui motivar a esforçar-se, sobretot a primer de Batxillerat que és quan encara son a temps de posar-se les piles.

És molt important que, a falta de referents universitaris en el seu entorn, nosaltres puguem fer aquest paper motivador, sobretot perquè els alumnes de la universitat al cap i a la fi només som un parell d’anys més grans que ells i és més fàcil que s’identifiquin amb nosaltres i ens parin més atenció que no a vegades als seus tutors o professors, que al cap i a la fi molts cops els veuen com una figura d’autoritat que simplement els diu el que tots els professors els hi han de dir.

Els interessos de l’alumnat

És per això que enfocant les sessions des d’un punt de vista més informal i dinàmic, i des de la proximitat en quant a interessos i edat es pot aconseguir que prestin atenció i no es pensin que vas allà a “vendre la moto” sinó que de debò la universitat és un espai obert a tothom on al cap i a la fi tampoc és tant difícil d’arribar si un s’ho proposa i s’hi esforça.

Com que el projecte consta d’unes quantes sessions, vas coneixent als alumnes i pots anar analitzant també quina es la informació que més necessiten o els hi manca, i pots anar també personalitzant una mica el tracte amb ells.

Per exemple, jo que he estudiat Economia vaig poder parlar amb un alumne que volia conèixer les diferencies respecte Economia i ADE, i vam estar parlant sobre quina era la carrera o sortida que més es podia correspondre amb les seves preferències.

La veritat és que un cop vaig conèixer als alumnes i vaig veure la seva implicació també jo em vaig anar implicant més, i quan saps quins són els estudis que més els atrauen els hi pots portar Plans Docents o parlar amb ells d’una manera més individualitzada, i realment poder compartir amb ells la teva experiència i animar-los és molt enriquidor i jo hi anava a  cada sessió amb moltes ganes i il·lusió.

Realment es tracta d’un voluntariat que no t’ocupa molt de temps i on donat a que es té molt tracte personal pots marcar la diferència i ajudar als alumnes d’aquests centres, així que trobo que és una experiència molt enriquidora i recomanable.

T’agradaria participar en el Projecte Horitzons?

Vols ajudar-nos a construir una universitat per a tothom?
La teva experiència #madeinpompeu, el teu granet de sorra per una universitat més inclusiva.

Inscriu-t’hi aquí

Comparteix aquesta entrada

Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en telegram
Telegram
Compartició en whatsapp
WhatsApp
Compartició en email
Email
Com es gestiona la salut mental en l’àmbit universitari? L’alumni Maria Alba ens explica la seva experiència amb la gestió d’un trastorn de la conducta alimentària.
L’alumna Alba Viñal ha llançat un projecte innovador en el sector de l’art que permet gaudir d’exposicions, interactuar amb els artistes i descobrir noves disciplines.
Laia Dosta va veure com esclatava el cop d’Estat al país africà mentre hi treballava amb la seva ONG, Djouma.
Joan De Lara, alumnus and specialist in migration processes, explains us the keys to understanding one of the forgotten conflicts in today’s Europe.