L’educació, un bé accessible per a tothom

3 min

L’educació, un bé accessible per a tothom

Coneixes el projecte Horitzons UPF? L’alumni Pere Vicens, participant en l’edició de l’any passat, ens explica la seva experiència.

Una de les preocupacions més grans que tenim quan som adolescents és decidir què farem amb el nostre futur. No obstant això, aquesta decisió tan transcendental per a les nostres vides pot ésser més lleugera si tenim totes les opcions disponibles, la informació necessària i algú que ens guiï. Per aquest motiu neix el projecte Horitzons UPF.

La raó de ser d’aquest projecte és facilitar referents propers a estudiants d’institut amb risc d’exclusió social per acostar-los i explicar-los la Universitat, una opció que, per raons econòmiques, d’entorn o per falta d’informació, no s’havien plantejat o veien molt llunyana.

Projecte Horitzons UPF vetlla per apropar referents universitaris a estudiants d’institut amb risc d’exclusió social. (©UPF)
Projecte Horitzons UPF vetlla per apropar referents universitaris a estudiants d’institut amb risc d’exclusió social. (©UPF)

Com a alumni de la UPF, la meva participació en el projecte va consistir a assistir, conjuntament amb unes companyes de la UPF i  fins que la COVID ho va permetre, a reunions presencials a l’Institut Pau Claris de Barcelona. Durant aquestes trobades, es tractaven temes d’interès pels alumnes, intentàvem resoldre les seves preocupacions, els seus dubtes…

Generant confiança

El primer contacte va costar. Tot i que no hi havia massa diferència d’edat entre els participants del projecte i nosaltres, vam haver d’encoratjar els alumnes, essent molt propers, per generar-los la confiança de compartir les seves inquietuds amb nosaltres – en aquell moment, encara una colla de desconeguts –.

De mica en mica però, la relació va anar millorant i, sense adonar-nos-en, en poc temps havíem creat un espai on compartíem idees i pensaments com si estiguéssim al pati de l’escola. Fins aquell moment només havíem pogut parlar de la universitat en general: carreres que s’hi podien estudiar, diferents centres, possibilitat de demanar beques, etc. Però a partir de llavors va ser quan vam poder tractar les inquietuds individuals de cadascú.

Com era d’esperar, hi havia alumnes que havien descartat d’entrada anar a la universitat – per temes econòmics, per por a haver de fer la selectivitat i no entrar a la carrera a causa del seu rendiment acadèmic, perquè ni s’ho havien plantejat… -, i d’altres que volien accedir-hi però també tenien dubtes de com fer-ho – per desinformació, per no saber si s’ho podrien costejar… –. Òbviament, tot i ser els representants de la UPF, el nostre objectiu no era convèncer a tothom que anar a la universitat era el que s’havia de fer tant sí com no a la vida. Tot i haver-hi gent que tenia pensat fer altres coses, ens van fer arribar que els hi havia sigut útil la informació que els hi vam donar. El fet de conèixer a on publica la Generalitat les beques per estudiants, com buscar informació per a fer el seu TFG a les bases de dades públiques, adquirir una visió més general de les possibilitats que tenien un cop acabat el batxillerat (com per exemple les places universitàries reservades per persones de més de vint-i-cinc anys), els va semblar molt útil com a informació complementaria a la que els donava el seu centre educatiu.

Personalment considero que ha estat una gran experiència, tant pels alumnes del centre com per mi mateix. Participar en aquest projecte m’ha servit per veure una realitat que, tot i conèixer, no percebem en el dia a dia universitari. Un cop accedim a la universitat descobrim un món relativament nou. Comencem a treballar amb eines i desenvolupem una manera de fer les coses diferent de la que teníem abans. Per aquest motiu, penso que intentar ajudar persones que no es plantegen accedir a la universitat per falta de referents o per veure-ho com una cosa massa llunyana o difícil d’aconseguir, és un fet molt rellevant per a la nostra societat.

És important que des de la universitat existeixin i es promocionin més projectes com aquest, tan institucionalment com des de les bases estudiantils. L’educació ha de ser un bé accessible per a tothom. Indiferentment de les possibilitats econòmiques i socials de què un disposi, tothom hauria de tenir l’oportunitat de, almenys, poder decidir si accedir o no a la universitat sense cap altra preocupació que no fos aprofitar l’experiència al màxim i créixer com a persona.

T’agradaria participar en el Projecte Horitzons?

Vols ajudar-nos a construir una universitat per a tothom?
La teva experiència #madeinpompeu, el teu granet de sorra per una universitat més inclusiva.

Inscriu-t’hi aquí

  • Graduat en Dret per la UPF, però d'això ja fa uns anys. Actualment, estudiant del Màster d'advocacia BSM-UPF, però d'aquí unes setmanes també serà història.



Comparteix aquesta entrada

LinkedIn
Twitter
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Alumni Immaculada Miracle challenges us to frame climate change and COVID-19 within Plato’s Allegory of the Cave.
L’alumni Eva Brescó ens parla de la seva recent experiència a Bòsnia, on es va trobar amb diverses traves per dur a terme la seva tasca d’ajuda amb l’ONG Acció Solidària i Logística.
Laura Becerra-Fajardo, alumna and researcher at UPF, tells us how they have developed a global solidarity initiative to bring personal protective equipment and visors based on 3D printing to indigenous communities in Colombia during COVID-19.
Alumni Alp Öktem introduces us to SuportMuTu project, non-profit cooperative Col·lectivaT’s answer to COVID-19.