Comença a construir la teva llibertat financera

4 min

Comença a construir la teva llibertat financera

L’alumnus Alexandre Codina dona alguns consells pràctics per millorar les finances personals.

Per a la majoria de la gent parlar de finances personals és com parlar d’anar al dentista: saps que és un tema important, que l’hauries de portar al dia. Però sempre fa mandra i, a més, tampoc saps ben bé com començar.

Aquest article és un humil intent de mostrar-te que tenir unes finances en ordre no només és possible, sinó que també és senzill. De fet, és un element imprescindible per construir llibertat a llarg termini.

Vegem a continuació, doncs, quines són les quatre claus perquè tinguis una vida financera en ordre.

Estalviar et farà més lliure

L’estalvi d’avui et farà ser més lliure demà. Cada euro estalviat avui, és un euro que treballarà de bon grat i 24 hores al dia per a tu fins al final dels teus dies.

I és que al final una de les coses més importants a recordar és la següent: el consum genera obligacions, mentre que l’estalvi genera opcionalitat.

Potser consumir quelcom avui pot donar alegria a curt termini. Però la veritat és que, a llarg termini, un dels desitjos més íntims que molts de nosaltres compartim és la voluntat de ser més lliures.

Lliures, per què? Doncs per poder respondre amb total serenitat a la pregunta: què faria jo si els diners no fossin un problema?

Atenció, però: la resposta aquesta pregunta no ha de ser deixar la feina i començar a viatjar tot el dia. Potser t’encanta la teva feina i, encara que no et calguessin més diners, hi continuaries treballant. O potser sí que ho deixaries tot i canviàries completament de vida. Tant hi fa: al final el més important no és la resposta sinó poder fer-se la pregunta i tenir la capacitat d’actuar en conseqüència.

El futur comença ara

Massa gent viu del futur. “L’any vinent començaré a fer més esport”, “el pròxim més em poso de debò amb l’anglès”, “quan m’apropi a la jubilació, ja em posaré al dia amb les meves finances”.

No té gaire sentit pensar que algú canviarà una trajectòria de cop en algun moment de futur si, ara per ara, no està fent res per anar en aquella direcció.

Futur
"No té gaire sentit pensar que algú canviarà una trajectòria de cop en algun moment de futur si, ara per ara, no està fent res per anar en aquella direcció".

El teu present d’aquí a deu anys serà el resultat de les teves decisions actuals. Per tant, el més important és fer una acció avui que et permeti avançar cap a una nova relació amb les teves finances personals. Aquest nou model cal que estigui basat en nous hàbits (per exemple, retirar una part del teu sou per a inversió a llarg termini).

Centra’t en sistemes, no en decisions puntuals

Jo intento parlar només d’allò que he experimentat de primera mà. Per tant, sóc plenament conscient que no és raonable demanar-te que cada mes estiguis omplint un full de càlcul amb les despeses del mes anterior o que aprenguis a valorar empreses per invertir en borsa.

La clau perquè el canvi sigui sostenible és que enfoquis els esforços en no haver de dependre de la teva forca de voluntatM’explico: si cada final de mes, has de fer una
transferència manual per invertir en fons, és probable que t’en oblidis o no
siguis constant. Per tant, é
s millor automatitzar una transferència a principis de mes.

Gaudeix del camí

Per últim, però no per això menys important, cal recordar sempre que, en aquesta vida, estem aquí de convidats i no sabem quant durarà la nostra visita. Per tant,