La mentoria com a motor del canvi

4 min

La mentoria com a motor del canvi

Són importants els referents femenins per al desenvolupament laboral d’una dona? Fins a quin punt comptar o no amb aquestes referents pot influir en l’èxit professional?

Diuen que la paraula mentoria prové de Mentor, l’amic d’Ulisses que es va quedar amb els seus fills quan aquest se’n va anar a lluitar a Troia. Diuen que el concepte italià Affidamento fa referència a una relació de suport, confiança i proximitat entre dones, i que té origen en el moviment feminista en La Llibreria de la Dona de Milà i inspirat en el llibre Rut de l’Antic Testament, d’on en neix el concepte de mentoria femenina.

Totes aquestes històries encara no les coneixíem quan vam impulsar la creació del programa UPFemale Mentoring des d’un petit grup d’alumni de la Universitat Pompeu Fabra. La mentoria ha format part de les relacions que ens han acompanyat a créixer al llarg de la nostra carrera personal i professional. Cadascuna de les persones mentores que formem part d’aquest programa sabem identificar als qui han cregut en nosaltres, oferint-nos accés a oportunitats i fent que nosaltres mateixes també confiéssim amb les nostres capacitats, donant-nos eines per enfrontar-nos amb més recursos a les desigualtats que presenta el món professional. És a partir d’aquestes vivències que sorgeix la voluntat de fer créixer un programa que posi en rellevància la mentoria per la creació de xarxa entre dones joves en el sector empresarial.

Trencar la desigualtat

Per què és necessària la mentoria dona-dona? En primer lloc, és crucial com a motor pel canvi que ajudi a trencar amb la desigualtat, especialment pel que fa a oportunitats en l’àmbit laboral. Un informe de la Generalitat va mostrar que a Catalunya les dones cobren de mitjana un 23,4% menys que els homes (al voltant de 6.000 euros menys a l’any), segons dades de l’any 2016.

És la manca de formació, el que genera aquesta desigualtat? No.  A tots els nivells de la universitat (estudis de grau, màster i doctorat) no només les dones són majoria, sinó que també tenen un índex menor d’abandonament i obtenen millors qualificacions que els homes. Així ho va explicar un estudi de la Xarxa Vives d’Universitats, de l’any 2019. La mentoria pot contribuir a contrarestar aquesta desigualtat, perquè afavoreix l’empoderament en l’àmbit personal i professional de les dones que hi participen, tant mentores com mentorades.

Teixint xarxes de confiança

D’altra banda, els programes de mentoria orientats cap a les dones també són necessaris per compensar la manca de xarxes informals amb funcions similars. En el cas dels homes, és més comú que es produeixin situacions on hi ha una relació de mentoria informal, en la qual una persona s’ofereix a donar consell o guiar a un altre individu. De fet, alguns estudis acadèmics (com aquest) afirmen que dins les empreses sovint s’ha exclòs a les dones d’aquest tipus de trobades informals entre homes directius, perpetuant la desigualtat d’oportunitats. La mentoria femenina neix com a resposta a la necessitat de trobar un espai inclusiu on comunicar-se obertament, i alhora trobar suport en un procés d’acompanyament i guiatge.

La mentoria com a motor del canvi

Nosaltres hem decidit compartir les nostres xarxes, aprendre a sumar juntes, a escoltar i a acompanyar. Les nostres mentorades han après a desafiar-se i a saber pilotar el seu propi camí professional. Durant aquest temps hem crescut com a persones i com a professionals, adaptant-nos a les noves situacions laborals que ha dut la pandèmia, i decidides a que en moments d’incertesa encara es fa més palesa la necessitat de tenir programes de mentoria que ens acompanyin i que ens connectin. Per això, algunes alumnae de la UPF hem creat aquest programa, UPFemale Mentoring. En l’última edició, el 100% de mentores i mentorades afirmen que recomanarien formar-ne part!

Forma'n part!

Uneix-te a un projecte de mentories dona – dona impulsat per diverses alumni de la Universitat Pompeu Fabra amb l’objectiu d’oferir recursos i suport a estudiants de UPF per combatre la desigualtat de gènere en l’àmbit empresarial.

  • Iniciativa de mentories femenines creada per les alumni de la UPF Gemma Cortadellas, Mireia Dilmé i Laia Orozco.



Comparteix aquesta entrada

LinkedIn
Twitter
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Carles Gorres i Mireia Schröder, alumni de Comunicació Audiovisual, ens apropen el seu llargmetratge nominat al D’A Film Fest, així com el seu procés de creació i les persones que els van acompanyar en el projecte.
How can we unite the pursuit of benefits and the pursuit of the common good? Alumna Andrea Esteve Pedró explains it to us.
L’alumni Eva Brescó ens parla de la seva recent experiència a Bòsnia, on es va trobar amb diverses traves per dur a terme la seva tasca d’ajuda amb l’ONG Acció Solidària i Logística.