La Fundació Nous Horitzons i la Green European Foundation impulsen des de fa uns anys el programa European Green Young Training (EGAT) amb la finalitat de connectar a joves interessats i actius en matèria verda a escala regional, estatal i europea. Les formacions són a d’àmbit estatal, i tenen com a propòsit fonamental la contribució a la creació d’una generació d’activistes ecologistes arreu d’Europa.
Som la Mar i l’Ariadna, dos alumni UPF i dues de les 24 joves seleccionades arreu de l’Estat per representar a la joventut espanyola al projecte. La nostra tasca social col·laborant en associacions juvenils com deba-t.org, la Fundació Ferrer i Guàrdia i la Fundació Anna Lindh van determinar la nostra presència com a candidates. Dins del grup de la formació hem trobat perfils molt diversificats, des d’estudiants de polítiques fins a estudiants d’enginyeres, i d’edats molt diverses però amb unes motivacions semblants.
"Hem pogut constatar la necessitat de donar espai a les persones joves per conèixer, no només les seves preocupacions en materia medioambiental, sinó per a que siguem els i les principals agents del canvi". @marfestela @ariadnaRmans
El programa consta de tres parts fonamentals: un primer bloc de formacions que ja realitzats (una formació inicial, un seguit de formacions individuals i una sessió de seguiment); un segon bloc que es desenvoluparà durant la tardor del 2020 amb un segon follow-up i un seminari presencial on tots els participants es trobaran a la ciutat de Barcelona; i per últim, es realitzarà una tercera trobada de seguiment i es conclourà la formació amb el viatge a Brussel·les on ens trobarem amb els grups de joves que han realitzat la mateixa formació als diferents països d’Europa.
Repensant la Unió Europea
La formació es va iniciar l’últim cap de setmana de maig, on vam realitzar tres formacions virtuals teòriques de la mà d’experts com Dolors Comas (antropòloga i política, exDiputada al Parlament de Catalunya), Ernest Urtasun (Diputat al Parlament Europeu) i Mar García (Secretaria General dels Verds Europeus), que van estar complementades amb espais de debat molt profitosos. I ha continuat al mes de juliol amb la posada en comú de les diferents formacions que hem rebut a individualment a través de diferents materials de la Green European Foundation.
"El programa ens donarà, més enllà d’una perspectiva verda de la política europea que vam estudiar a la UPF, una visió transversal que ens permetran repensar Europa des d’un enfoc multidisciplinar i global". @marfestela @ariadnaRmans
En aquesta trobada vam poder posar en comú les percepcions sobre les formacions i vam poder discutir sobre els principals reptes que té la Unió Europea, així com els mecanismes que s’hauran d’enfortir o desenvolupar per fer front a un nou context social, polític i econòmic. El curs, més enllà de les sessions grupals, ens ha obert a un gran ventall de recursos (llibres, articles, cursos en línia i webinars), que ens han permès continuar amb les reflexions iniciades virtualment.

Ambdues hem pogut constatar la necessitat de donar espai a les persones joves per conèixer, no només les seves preocupacions en matèria mediambiental, sinó perquè siguem els i les principals agents del canvi dins dels processos de renovació -necessària- de la Unió Europea. A més, l’heterogeneïtat de perfils i les trajectòries de cadascun dels i les diferents participants del programa han posat en evidència la necessitat de reforçar equips transversals de persones que elaborin estratègies conjuntes des de cadascuna de les seves àrees de coneixement. El programa ens donarà, més enllà d’una perspectiva verda de la política europea que vam estudiar en el grau de Ciències Polítiques i de l’Administració a la UPF, una visió transversal des de tots aquests àmbits i temàtiques que ens permetran repensar Europa des d’un enfocament multidisciplinari i global.
Aquest novembre continuarem les formacions i us seguirem explicant com avança la formació. Ens llegireu?