European Green Activist Training: una mirada verda a Europa des de la joventut

3 min

European Green Activist Training: una mirada verda a Europa des de la joventut

Les alumni Mar Fernández i Ariadna Romans són dues de les 24 joves seleccionades arreu de l’Estat per representar la joventut espanyola en el projecte.

La Fundació Nous Horitzons i la Green European Foundation impulsen des de fa uns anys el programa European Green Young Training (EGAT) amb la finalitat de connectar a joves interessats i actius en matèria verda a escala regional, estatal i europea. Les formacions són a d’àmbit estatal, i tenen com a propòsit fonamental la contribució a la creació d’una generació d’activistes ecologistes arreu d’Europa. 

Som la Mar i l’Ariadna, dos alumni UPF i dues de les 24 joves seleccionades arreu de l’Estat per representar a la joventut espanyola al projecte. La nostra tasca social col·laborant en associacions juvenils com deba-t.org, la Fundació Ferrer i Guàrdia i la Fundació Anna Lindh van determinar la nostra presència com a candidates. Dins del grup de la formació hem trobat perfils molt diversificats, des d’estudiants de polítiques fins a estudiants d’enginyeres, i d’edats molt diverses però amb unes motivacions semblants.

El programa consta de tres parts fonamentals: un primer bloc de formacions que ja realitzats (una formació inicial, un seguit de formacions individuals i una sessió de seguiment); un segon bloc que es desenvoluparà durant la tardor del 2020 amb un segon follow-up i un seminari presencial on tots els participants es trobaran a la ciutat de Barcelona; i per últim, es realitzarà una tercera trobada de seguiment i es conclourà la formació amb el viatge a Brussel·les on ens trobarem amb els grups de joves que han realitzat la mateixa formació als diferents països d’Europa. 

Repensant la Unió Europea

La formació es va iniciar l’últim cap de setmana de maig, on vam realitzar tres formacions virtuals teòriques de la mà d’experts com Dolors Comas (antropòloga i política, exDiputada al Parlament de Catalunya), Ernest Urtasun (Diputat al Parlament Europeu) i Mar García (Secretaria General dels Verds Europeus), que van estar complementades amb espais de debat molt profitosos. I ha continuat al mes de juliol amb la posada en comú de les diferents formacions que hem rebut a individualment a través de diferents materials de la Green European Foundation. 

En aquesta trobada vam poder posar en comú les percepcions sobre les formacions i vam poder discutir sobre els principals reptes que té la Unió Europea, així com els mecanismes que s’hauran d’enfortir o desenvolupar per fer front a un nou context social, polític i econòmic. El curs, més enllà de les sessions grupals, ens ha obert a un gran ventall de recursos (llibres, articles, cursos en línia i webinars), que ens han permès continuar amb les reflexions iniciades virtualment. 

Una de les sessions formatives del programa EGAT
Una de les sessions en línia del programa EGAT.

Ambdues hem pogut constatar la necessitat de donar espai a les persones joves per conèixer, no només les seves preocupacions en matèria mediambiental, sinó perquè siguem els i les principals agents del canvi dins dels processos de renovació -necessària- de la Unió Europea. A més, l’heterogeneïtat de perfils i les trajectòries de cadascun dels i les diferents participants del programa han posat en evidència la necessitat de reforçar equips transversals de persones que elaborin estratègies conjuntes des de cadascuna de les seves  àrees de coneixement. El programa ens donarà, més enllà d’una perspectiva verda de la política europea que vam estudiar en el grau de Ciències Polítiques i de l’Administració a la UPF, una visió transversal des de tots aquests àmbits i temàtiques que ens permetran repensar Europa des d’un enfocament multidisciplinari i global. 

Aquest novembre continuarem les formacions i us seguirem explicant com avança la formació. Ens llegireu?

  • Assistent local de MEP del Parlament Europeu i alumni de Ciències Polítiques i de l'Administració.  • Alumni del Grau en Ciències Polítiques i de l'Administració. Consultora a Ideograma i gestora de la Secció de Feminismes de l'Ateneu Barcelonès.Comparteix aquesta entrada

LinkedIn
Twitter
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Txell Fàbregas, alumna d’Humanitats, ens explica el seu projecte Oks&Bo: una subscripció literària mensual per a criatures d’entre 3 i 7 anys.
Estudis amb nadons? Sona a pel·lícula de ciència-ficció, però és el que fem al BabyLab UPF. I els més petits s’ho passen molt bé! En Marc Colomer, alumni i investigador de l’equip, ens ho explica.
Deu alumni han participat en les ponències de les UPF Gender Talks. Et presentem qui són!
Ignacio Concha, divulgador y alumni del Máster Universitario en Estudios del Discurso, nos invita a leer su novela Darwin en el país desconocido.