El passat mes de novembre va tenir lloc la segona edició de l’European Green Activist Training (EGAT) que, malgrat la previsió de celebrar-se presencialment a la Fundació Catalana de l’Esplai situada al Prat de Llobregat, es va traslladar a la virtualitat per complir amb les restriccions de la pandèmia. Com a la primera edició, les jornades van tenir lloc en cap de setmana; en aquest cas, del divendres 13 al diumenge 15 de novembre.
Mentre que al primer seminari vam tractar alguns temes i perspectives generals del moviment europeu —així com els seus principals reptes, oportunitats i impulsors en l’àmbit local, regional, nacional i europeu—, en aquesta ocasió ens vam centrar en els principals debats presents en l’agenda verda europea.
Per aquest motiu, vam enfocar-nos als següents temes: la sortida verda de la crisi ocasionada per la pandèmia; la renda bàsica i altres mesures de protecció social davant la incertesa climàtica i econòmica; les noves narratives climàtiques; i Espigolers, una iniciativa verda local, exemple de bona praxis.
"A la segona edició del programa, ens vam centrar en els principals debats de l'agenda verda europea: des d'una sortida verda de la crisi, fins a les possibles mesures de protecció social davant la incertesa climàtica i econòmica". @marfestela @ariadnaRmans
La fi a l’actual crisi múltiple passa per una sortida verda
La benvinguda del programa la va dur a terme Joan Herrera, jurista, exdirector de l’IDAE i actual director d’Acció Ambiental i Energia a l’Ajuntament del Prat de Llobregat. Amb ell, vam parlar sobre la possibilitat d’una sortida verda de la crisi sanitària, econòmica i climàtica. S’hi van tractar temes com la democratització del sistema energètic, la protecció del paisatge o la necessitat de rehabilitar habitatges. A més a més, s’hi van presentar diverses de les iniciatives impulsades des del municipi del Prat de Llobregat per construir una ciutat més eficient i respectuosa amb el medi ambient.
Cobertura social per fer front al present i al futur

A les jornades també vam tractar les mesures de protecció social en temps d’incertesa econòmica i climàtica amb la Laia Ortiz, politòloga, exregidora de Drets Socials a l’Ajuntament de Barcelona i actual directora d’Acció Social al Prat de Llobregat, i amb el Julen Bollaín, economista i investigador especialitzat en rendes mínimes, membre de la Xarxa de Renda Bàsica.
Es va posar de relleu que, actualment, el creixement de l’esperança de vida de les nostres societats no ve acompanyat d’una millora en la qualitat de vida. Ens trobem en un moment de mancança de cobertura social, d’incertesa i de major fragmentació i desigualtat social, que ens porta a un augment de l’individualisme. Uns fets que, alhora, fan que cada vegada hi hagi més necessitat d’acompanyar a les persones per a la seva inclusió a les societats mitjançant polítiques públiques.
"Ens trobem en un moment de mancança de cobertura social, d'incertesa i de major fragmentació i desigualtat social, que ens porta a un augment de l’individualisme". @marfestela @ariadnaRmans
Un altre tema que es va exposar és la necessitat de planificar les nostres vides més enllà de la feina, de no dependre de produir per a viure, i de posar la vida i la seva protecció al centre, com també, l’impuls que genera a l’emancipació de moltes dones l’aplicació de renda bàsica.

Vam tenir un debat amb Maria Josep Picó, professora de comunicació científica a la UPF i autora de diversos llibres sobre canvi climàtic, com ara “El planeta i tu” o “Periodisme ambiental”. Amb la periodista i divulgadora científica vam comentar les noves narratives climàtiques en els últims anys, que han deixat enrere un discurs catastròfic i pessimista sobre la irresponsabilitat dels recents anys en matèria mediambiental. També vam conversar del fenomen de la gamificació i de les noves corrents d’empoderament, que animen a la ciutadania a contribuir a la lluita pel clima.
A més a més, vam comptar amb una introducció a les European Citizens’ Initiative (ECI) per part de Marc Giménez, assessor de Transport i Turisme al Grup Verds/ALE del Parlament Europeu, amb qui vam realitzar una dinàmica de rol-play en grups en la qual simulàvem la presentació d’una ECI al Parlament Europeu per part de diferents grups polítics.
L’acció comunitària, clau del canvi
Finalment, va ser el torn de la Cèlia Vendrell, coordinadora de logística i demandes de l’empresa social Espigoladors. El projecte, una iniciativa d’emprenedoria verda i socialment responsable, és un bon exemple de proposta que reverteix en el benefici de la comunitat i que regenera el barri, involucra als seus membres i reconverteix el nostre sistema econòmic i de producció. La iniciativa Espigoladors va entusiasmar tant els membres d’EGAT que es va crear un grup petit de persones per participar-hi com a voluntàries; una bona manera de traspassar les pantalles i potenciar la força motora que va encendre la flama del projecte: l’energia i l’esperit activista dels participants. Seguirem debatent i posant el nostre granet de sorra en la qüestió verda europea.