Bon estiu, alumni! Enguany donem la benvinguda a les vacances d’agost amb continguts inspiradors que ens recomanen els titulats i titulades de la Universitat que van pronunciar les lliçons durant l’Acte de Graduació d’enguany.
Des de podcasts fins a novel·les, la Carla Conejo, la Mercè Vintró, l’Adriana Ribas, l’Adrià Izard i la Núria Domínguez ens proposen diverses maneres de passar un estiu interessant i entretingut. No te les perdis!
Les recomanacions de la Carla Conejo
Alumni del Grau en Biologia Humana (2015) i el Màster Universitari en Indústria Farmacèutica i Biotecnològica (2016). Divulgadora científica i responsable de programes científics a la Fundació Catalunya La Pedrera. Va pronunciar la lliçó “Univers d’aprenentatges”.
“Relata la vivència de sis voluntaris aïllats durant un any en una estació anàloga de Mart que hi ha a Hawaii. Es tracta d’una experiència similar a la que viuré amb la tripulació Hypatia I a la Mars Desert Research Station, a Utah, l’abril de 2023. El podcast no només va de ciència, sinó també les històries personals dels seus protagonistes”.
“Viatjar sense moure’t de casa, mentre prens el sol a la platja, o durant un viatge llarg amb avió”.
“És una pel·lícula d’Alejandro Amenábar sobre la vida d’Hipàcia d’Alexandria, astrònoma, matemàtica i filòsofa que va viure durant l’època bizantina. Se la considera la primera científica de la història. No és una pel·lícula per a públic familiar-infantil, ja que la vida d’Hipàcia va ser dura i la pel·lícula fa reflex d’alguns d’aquests moments”.
“Veure-la en una tarda d’estiu”.
“És un llibre de Caroline Criado Pérez. Exposa la bretxa de gènere a través de les dades i demostra el biaix generalitzat, però invisible, que afecta sistemàtica la meitat de la població. També és una recomanació de lectura d’estiu per mi mateixa. L’han llegit moltes companyes i me l’han recomanat àmpliament”.
“Llegir-lo en qualsevol moment”.
Les recomanacions de la Mercè Vintró
Alumni del Grau en Traducció i Interpretació (2015). Cap de recerca aplicada per al processament del llenguatge natural a Shell. Va pronunciar la lliçó “Pensa, creu, somia i atreveix-te!”.
“És un podcast excel·lent per mantenir-te informat sobre temes d’actualitat de negocis, tecnologia i política, amb una dosi d’humor presentat per la periodista de tecnologia Kara Swisher i el professor de la Universitat de Nova York (NYU) Scott Galloway”.
“Entretenir-te quan toca rentar els plats”.
“És una introducció molt informativa i ben articulada de la teoria de gènere i el rol que el gènere té dintre de la societat a través d’una novel·la gràfica que fusiona dibuixos i narrativa”.
“A la platja, és un llibre gros que també et pot servir per protegir-te la cara del sol”.
“Si t’agraden les sèries animades, aquesta és una antologia d’històries curtes creades per artistes de renom internacional que combina gèneres diferents, com la ciència ficció, fantasia, terror i comèdia”.
“Distreure’s fent cua per al check-in a l’aeroport”.
Les recomanacions de l’Adriana Ribas
Alumni de la Llicenciatura en Ciències Polítiques i de l’Administració (2009). Coordinadora a Amnistia Internacional Catalunya. Va pronunciar la lliçó “Podeu canviar el món”.
“Trevor Noah, l’autor del llibre, és més conegut per la seva faceta còmica i de presentador de “The Daily Show”, però en aquest llibre relata la seva infància; la d’un nen nascut en ple apartheid, de mare negra, de l’ètnia xhosa, i de pare blanc, de procedència europea: un nen prohibit per la llei”.
“Passar una estona entretinguda a l’avió”.
“És un recull de quaranta-tres relats sobre la vida de l’autora, que aconsegueix explicar de forma que van més enllà del seu cas personal. Una dona casada en tres ocasions, alcohòlica, amb quatre fills als quals va mantenir treballant del que va poder”.
“Llegir-lo a la platja”.
“Aborda un cas de violència sexual des del punt de vista del relat de la protagonista, que es deslegitima puntualment per no ser una “víctima modèlica”, sinó una jove segura de si mateixa i despreocupada. Una minisèrie que no només parla de violació i consentiment, també d’apps per lligar, d’amistat, sexualitat, el racisme o família”.
“Veure-la al vespre amb amics o família”.
Les recomanacions de l’Adrià Izard
Alumni del Grau en International Business Economics (2016). Senior Sales Executive a TravelPerk. Va pronunciar la lliçó “La vida que comença”.
“És una bona manera d’estar al dia de les startups de l’ecosistema, tant de Barcelona com d’Espanya, i conèixer també tendències i què passa a escala internacional. Són episodis d’aproximadament una hora, i no cal escoltar l’últim perquè cada episodi tracta d’una empresa i porten un convidat rellevant que explica la història d’aquella startup, insights…”.
“Escoltar-lo a qualsevol lloc”.
“El primer motiu és que acaben de llançar l’última temporada i, per tant, qui no l’hagi començat i sigui del club dels impacients la pot veure tota sencera. M’agrada molt la relació que es crea entre els diferents personatges de diferents perfils i èpoques, i com van movent la història endavant i endarrere. Crec que tots ens podem veure emmirallats en algun personatge o reconèixer persones properes”.
“Veure-la en família o bé sol a l’avió, a casa…”.
“És un llibre de negocis, però a la vegada és interessant inclús per a aquelles persones no gaire avesades a aquest tipus de contingut. Explica en primera persona com va arribar a liderar Disney i les decisions que va prendre en moments clau per assegurar-ne la supervivència i el futur transformant totalment el model de negoci i adaptant-lo al segle XXI. Hi surten històries de moltes empreses que han marcat la nostra infància (Disney, Pixar…) i ho explica d’una forma amena però aclaridora. També hi apareixen personatges rellevants amb qui va tenir una relació estreta durant els anys liderant i a punt de liderar Disney, com per exemple Steve Jobs a qui va comprar Pixar”.
“Llegir-lo a l’avió, a casa, a la piscina, a la platja… A tot arreu”.
Les recomanacions de la Núria Domínguez
Alumni de la Llicenciatura en Economia (2005) i la Llicenciatura en Dret (2007). Manager Business Partnerships & Open Innovation a SEAT. Va pronunciar la lliçó “Hola, futur”.
“És divertidíssim. Tracta sobre la caiguda de Salomon Brothers als anys 80, però amb molt sentit de l’humor. Aquest llibre va inspirar a un molt bon amic a estudiar economia i després finances, i gràcies a això, de retruc, ens vam conèixer”.
“Qualsevol moment. Serà inevitable compartir-lo amb l’entorn. Crec que el tornaré a llegir aquest estiu”.
“És ja un clàssic i un must. Història romàntica amb rerefons històric, d’una dona empoderada i apassionada, tant en l’amor com en la política”.
“La intimitat i els moments de pluja del Monsó del sud-est asiàtic. Les llàgrimes són quasi assegurades… I per descomptat… ideal si el destí de les vacances és Egipte!”.
“És la meva sèrie preferida de tots els temps. El guió és extraordinari, l’agilitat dels diàlegs, el caràcter dels personatges que fa que te’ls estimis a tots. La barreja de realitat amb lo absurd… I sobretot la ironia i l’actuació de Bradley Whitford… Soc molt fan de Josh Lyman”.
“Les hores interminables entre aeroports i avions amb destí cap a canvis horaris. T’enganxarà i la seguiràs quan tornis a casa. Té 7 temporades (de les temporades d’abans, de les de més de 20 capítols…). I si aquest estiu et quedes a casa, és ideal per les horetes de la tarda després de dinar, esperant que el sol afluixi abans de tornar a sortir a voltar”.
Què et semblen les recomanacions dels alumni? Esperem que us resultin la mar d’interessants.
Així mateix, t’animem a recuperar els discursos que van pronunciar durant l’Acte de Graduació d’enguany. I, qui sap? L’any que ve pots ser tu qui pronunciï la lliçó per inspirar als nous graduats i graduades de la Universitat Pompeu Fabra.