Sóc l’Alba Viñal, graduada en Publicitat i Relacions públiques per la Universitat Pompeu Fabra. Després de treballar en el sector de l’art a Londres, vaig voler encarar la meva carrera professional cap al món de la cultura. Vaig començar el Màster de Gestió Cultural, i aquí és on neix ARTEM: un museu exclusivament virtual que té l’objectiu de democratitzar l’art a través d’Internet.
Una idea nascuda del confinament
Durant una assignatura pràctica d’intervenció i acció en àmbits culturals, se’ns va plantejar la idea de crear una exposició o analitzar alguna activitat cultural, entre moltes altres propostes. Un cop començat el semestre, el confinament ocasionat per la COVID-19 va capgirar tota l’assignatura. Un projecte que es pretenia que fos presencial va haver de ser virtual. Aquesta oportunitat em va fer plantejar en quin estat es trobaven els museus en l’àmbit digital i com podria aportar alguna novetat al sector.
"El confinament ocasionat per la COVID-19 va capgirar tota l’assignatura. Un projecte que es pretenia que fos presencial va haver de ser virtual". @albapuigvi
El projecte va començar amb un micromecenatge amb recompenses. Amb la col·laboració de les dues artistes amb què ARTEM ha obert les portes, Siân Landau i Molly Piper, vam començar una campanya de crowdfunding per fer realitat aquest projecte universitari.
A poc a poc, diaris culturals es van interessar per la notícia, ràdios i televisions locals també, i el ressò va donar el seu fruit. El projecte de micromecenatge no va arribar al seu objectiu, però gràcies als contactes establerts, una petita agència de programació es va oferir per donar-me un cop de mà a programar i dissenyar el museu.
Tres mesos després de presentar-lo com a projecte a la universitat, el museu era realitat.

Una finestra digital per a tothom
ARTEM, el Museu virtual, va obrir les seves portes digitals el dia 1 de juny amb dues exposicions que venen per generar debat i qüestionar les opinions dels visitants sobre els estàndards i cànons de bellesa femenina i el subconscient humà.
Les artistes escollides per obrir el museu han estat Molly Piper, ceramista i artista performativa que investiga des d’un punt de vista feminista els cànons de bellesa; i Siân Landau, il·lustradora que elabora collage a partir del joc i la recerca del subconscient. Ambdues, basades a Londres, són artistes emergents.
"El camí ha estat llarg i intens, però és gratificant veure com artistes ens escriuen per tal de formar part del projecte i s’interessen per saber-ne més". @albapuigvi
El Museu va arrencar la seva primera setmana de vida amb directes a Instagram amb les artistes, parlant sobre els processos creatius i l’elaboració de les peces que podem veure a les exhibicions. També va plantejar enquestes i preguntes freqüents des del seu perfil d’Instagram, fortament lligat amb la pàgina web. La interacció i el món digital són la base d’aquest nou concepte de museu-galeria on també es podran adquirir les obres dels artistes que desitgin vendre-les, promovent així el comerç de petits artistes emergents a través de la finestra del museu.

El camí ha estat llarg i intens, però és gratificant veure com artistes ens escriuen per tal de formar part del projecte i s’interessen per saber-ne més. La intenció d’ARTEM és poder oferir una finestra digital als artistes i seguir organitzant exposicions que interessin a tota mena de públic. L’objectiu del museu virtual és democratitzar l’art i fer-lo arribar a tanta gent com sigui possible. Podeu entrar al museu a través de la pàgina web www.artem.cat i seguir-los a Instagram al perfil artem_museu.