Economèdia: les ciències socials de prop i amb format ‘pop’

3 min

Economèdia: les ciències socials de prop i amb format ‘pop’

Esther Motjer i Pol Guillaumes, alumni de la UPF, ens acosten al seu projecte desenvolupat a l’Àrea Tallers.

Un projecte audiovisual de divulgació de temes d’economia i societat. Així és Economèdia, una iniciativa impulsada per persones que entenem l’economia com una ciència social àmplia i interdisciplinària, que parla de desigualtats, d’educació, de clima, i de les persones.

Aquest projecte va néixer del convenciment que l’economia i les ciències socials són importants per a la gent i que fer-les accessibles ha de ser una prioritat. Especialment perquè, a més, les ciències socials poden ser extremadament interessants per a molts públics.

A Barcelona, així com a Catalunya, l’ecosistema de recerca i investigació en ciències socials és molt potent, però moltes vegades aquesta producció acadèmica no arriba al conjunt de la societat i, en particular, a adolescents i joves. Sovint, ni tan sols als propis estudiants de les universitats on es produeix la investigació.

Acostar la recerca en ciències socials a tots els públics

Per aquest motiu, amb Economèdia volem generar un contingut pop de divulgació. Els formats de comunicació audiovisual per a notícies, dades i curiositats existeixen des de fa temps; no obstant, construint sobre aquestes bases, ens proposem trobar un llenguatge propi per donar a conèixer la producció acadèmica en ciències socials en llengua catalana.

Propostes de contingut d'Economèdia.

L’equip que en formem part som l’Esther Motjer, el Ricard Grèbol, el Xavi Blanco i el Pol Guillaumes, i els quatre tenim experiències acadèmiques i professionals ben diferents: des d’economistes fins a enginyeres biomèdiques especialitzades en comunicació científica, passant per un graduat en comunicació audiovisual. 

Amb la intenció de crear un espai de divulgació acadèmica, vam començar a treballar en la idea d’Economèdia tenint present la importància de fer-ho de forma oberta, col·laborativa i accessible.

El nostre objectiu és donar veu a investigadors i investigadores, però també a persones de diferents espais i iniciatives dels temes que tractem —com ara l’habitatge o l’educació. I per portar-ho a terme, volem combinar la pràctica acadèmica amb el llenguatge planer i atractiu de les xarxes socials.

L’Àrea Tallers, l’espai per materialitzar Economèdia

Per facilitar totes aquestes col·laboracions, l’Àrea Tallers ha sigut clau. Hem tingut l’oportunitat de gaudir de sessions de formació interdisciplinàries que ens han facilitat des de les gestions pràctiques del projecte, fins a la reflexió sobre qüestions més conceptuals (com hem de comunicar el projecte, a qui hem d’enfocar-nos…).

L’Àrea Tallers ens ha permès acostar-nos a institucions i organitzacions —tant per obrir vies per col·laborar-hi, com per trobar fonts de finançament i projectes a mig termini que n’asseguren la viabilitat— i així com guiar i rebre suport per al nostre projecte amb la nostra tutora, Patricia Martínez del Hoyo. Especialitzada en projectes transmèdia, ha representat una gran oportunitat per trobar el to del contingut, les formes i també les oportunitats de col·locar el projecte davant d’un públic que li pugui interessar.

En resum, Economèdia és un projecte que neix de la Universitat amb la intenció de projectar-la (encara més) cap enfora. Encara amb molta feina per endavant, però amb una bona motxilla de consells i experiències per fer les coses ben fetes.

  • Alumni del Grau en Enginyeria Biomèdica. Actualment treballa en projectes de divulgació científica i cultural. Interessada en promoure un sistema de recerca i innovació responsables i en treballar cap a una ciència oberta i transformadora socialment.



  • Alumni del Grau en Economia. Treballa de Tècnic d'Investigació a l'Institut d'Economia de Barcelona i ha estat voluntari del projecte Horitzons UPF.



Comparteix aquesta entrada

LinkedIn
Twitter
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Un juego de fútbol hecho por un alumnus #madeinpompeu y que se puede jugar en cualquier sitio.
Com es gestiona la salut mental en l’àmbit universitari? L’alumni Maria Alba ens explica la seva experiència amb la gestió d’un trastorn de la conducta alimentària.
Em diuen Marta, la de los Pájaros. Sota aquest nom es troba la culminació d’una metamorfosi vital, d’un viatge d’autodeterminació on la confluència interdisciplinària hi juga, sens dubte, un paper nuclear.
Laia Dosta va veure com esclatava el cop d’Estat al país africà mentre hi treballava amb la seva ONG, Djouma.