El projecte Artificio neix arran de la necessitat d’entendre l’impacte que té la Intel·ligència Artificial (IA) en els àmbits creatius, concretament en el cinema, les arts visuals, la música, la literatura, i la recerca en comunicació.

Quan hem d’explicar què és Artificio, ens topem amb la problemàtica d’haver de parlar de termes com aprenentatge profund, xarxes neuronals o creativitat computacional… Conceptes que no són complexes, però que necessiten un cert grau d’abstracció. Estem parlant que les màquines tenen qualitats humanes? Bé, sí i no.
Aquest és el repte en el qual estem endinsats el col·lectiu Artificio, investiguem l’ús de la IA en àmbits artístics i comunicatius, n’utilitzem tècniques per crear projectes i difonem tot el que anem aprenent a través de tallers, xerrades, publicacions, i una sèrie web.

I per què? Perquè sentim passió per la intersecció entre la tecnologia i la narrativa, i volem entendre la potencialitat que tenen les seves friccions i els seus límits.
Volem promoure la idea que la IA és una tecnologia que pot estar al nostre abast, i que és important conèixer com funciona i com la podem utilitzar. No hem de tenir por dels reptes als quals ens aboca, hem de fer-la accessible perquè qualsevol persona que treballi en àmbits creatius o comunicatius en pugui utilitzar el seu potencial.
Utilitzem la IA per potenciar la creativitat
En aquests moments tenim diversos projectes de recerca, per una banda estudiem maneres d’utilitzar les xarxes neuronals d’aprenentatge profund per a millorar els processos d’edició de pel·lícules, i també analitzem la iconografia de certes tendències polítiques, estudiant-ne patrons, per poder aplicar-ho a la recerca en comunicació. Tots aquests algorismes ens permeten veure el món que ens envolta amb uns altres ulls, i ho hem d’aprofitar, perquè sí, la IA ens pot donar eines per ser més creatius!
"Sentim passió per la intersecció entre la tecnologia i la narrativa. Per això, volem entendre la potencialitat que tenen les seves friccions i els seus límits a través de la IA". @anoulajan @jor_caballero
Des de la residència a l’Àrea Tallers, amb pandèmia o sense, seguim endavant amb aquesta cerca. Gràcies a aquesta experiència hem pogut connectar-nos a diversos projectes de la Universitat i de fora de l’àmbit acadèmic. Estem molts agraïts amb tot l’equip responsable de l’Àrea Tallers aquest espai interdisciplinari tan necessari i tan útil per a projectes com el nostre.
Si voleu saber-ne més, ens trobareu a l’Espai Tallers o a la web artificio.gusano.org