Soc el Miquel Martí, Graduat en Enginyeria de Telemàtica per la Universitat Pompeu Fabra l’any 2013 i fundador de Onetap. Juntament amb el meu soci, Ricard Alsina, estem liderant un projecte d’emprenedoria en transformació tecnològica i interactivitat.
En acabar la carrera, vaig posar-me a buscar feina de seguida, com la majoria de companys i, afortunadament, vaig trobar-ne molt ràpidament a una empresa de ciberseguretat. Cinc anys després, l’any 2018, tot i que m’agradava la feina pròpiament, no em sentia del tot realitzat. En aquell moment no tenia les coses gens clares i vaig marxar uns mesos al sud-est asiàtic per agafar perspectiva. En tornar, estava decidit: volia dedicar-me a crear i innovar, tot podent escollir per quins clients treballar, així que vaig començar el meu camí d’emprenedoria.
Després de molt escriure i dibuixar idees, pensar-les i conversar-les, vaig patentar un dispositiu electrònic, per ajudar a músics a fidelitzar el públic de les seves actuacions en directe, va néixer Onetap. Es tractava d’un aparell portable i amb wifi on tothom proper a l’artista pogués connectar-s’hi i obtenir funcionalitats digitals exclusives, tot promovent les seves xarxes socials. Per exemple, el públic podia votar a temps real la cançó del concert que més els hi havia agradat, així l’artista podia obtenir informació rellevant sobre la seva audiència.
Residència Tallers: tornar a la UPF, un pas endavant
En el procés de convertir Onetap en un negoci viable, vaig presentar el projecte a la UPF, concretament a la primera edició de residència Tallers, amb la gran sort d’acabar sent un dels sis escollits. Actualment tenim oficina a l’àrea Tallers del Campus de la Comunicació, a Poblenou, i gràcies a l’ajuda de múltiples professors i col·laboradors de la universitat a través de mentories, recalcant a la Teresa Roig com a coordinadora, Onetap ha evolucionat d’una manera formidable. Sobretot, hem deixat enrere la patent, per adoptar un model de negoci més viable i sostenible, alliberant-nos de la necessitat de fabricar productes a la Xina.
"Amb Onetap, hem vingut per revolucionar l'enllaç entre els esdeveniments i els seus assistents". Miquel Martí
Així doncs, avui dia, ja tenim un model de negoci definit i viable. Som una empresa emergent de disseny d’aplicacions mòbils, amb les que creem experiències enriquidores a exposicions, espectacles i conferències. Hem vingut a revolucionar l’enllaç entre esdeveniments i els seus assistents. Amb l’objectiu de proporcionar un accés ràpid i directe a les nostres aplicacions, apostem per la fórmula única de Onetap: aplicacions mòbils que no requereixen instal·lació als dispositius dels usuaris, subministrades mitjançant xarxes wifi “Hotspot”.

La situació actual és prometedora, ja hem establert contacte amb tres importants entitats culturals, dedicades a les exposicions i al món de l’art en general, i hem obtingut molt bona rebuda. Estem dissenyant projectes a mida per a algunes de les activitats que ofereixen, i esperem que de cara a mitjans d’any ja estiguin operatives de cara al públic.
Així mateix, també estem projectant un espectacle multidisciplinari amb la divulgadora científica Nanocaedre, candidata als premis Barcelona i a la Festa de la Ciència. En aquest cas, es tracta d’un espectacle d’arts escèniques: ball i música en directe, fusionat amb interactivitat amb el públic. Tot per transmetre coneixement sobre el funcionament de la nanotecnologia i les seves aplicacions en medicina, canvi climàtic i altres camps.
"Malgrat la pandèmia, la connexió física entre les persones no desapareix. Seguim i seguirem anant a concerts, visitant museus a tort i a dret i, assistint a conferències i debats". Miquel Martí
En definitiva, estem en un moment excitant del projecte. Òbviament la pandèmia mundial suposa un repte afegit, ja que es tracta d’un projecte de transformació digital, en un món on la presencialitat s’ha vist altament afectada. Però la connexió física entre les persones no desapareix, seguim i seguirem anant a concerts, visitant museus a tort i a dret i, assistint a conferències i debats. És per això que, proposar una solució tecnològica innovadora, que promou i reclama la recuperació dels espais físics i de la cultura real, tot superant les barreres que la COVID-19 imposa, no és només una declaració d’intencions; és una necessitat social indiscutible.