Ethical Time i la roba sostenible es reinventen a l’Àrea Tallers

4 min

Ethical Time i la roba sostenible es reinventen a l’Àrea Tallers

Ignasi Eiriz, fundador i CEO d’Ethical Time, ens explica com ha canviat l’startup en el seu pas per l’Àrea Tallers.

Ethical Time és una startup de moda sostenible, i sempre ha sigut així. Va néixer el 2017 de la meva frustració per la violació dels drets humans en les cadenes de producció de roba, i l’alta contaminació sense pensar en el futur del planeta. L’objectiu era crear la primera plataforma que connectés marques de moda ètica i sostenibles amb tota la societat. Volia demostrar que no era necessari seguir consumint abusivament a les grans cadenes multinacionals, i que era possible canviar el sistema començant per comprar roba de manera responsable.

D’aleshores havíem validat que existia una necessitat de les marques (a donar-se a conèixer) i dels usuaris (volien poder trobar roba sostenible), i vam decidir que la millor solució era un marketplace online a través del qual venguéssim els productes d’aquestes marques de moda sostenibles. Ara sé que ens vam equivocar, i aquest és el camí que hem viscut a l’Àrea Tallers.

La nostra aventura com a residents l’Àrea Tallers

El novembre de 2019 vam tenir la sort de poder entrar a gaudir d’un dels espais oferts per la Universitat Pompeu Fabra per startups i projectes incipients d’alumni, una reinvenció de la mateixa universitat: les residències de l’Àrea Tallers.

Tenir un espai on reunir-nos va ser un gran canvi per a nosaltres. Vam poder tenir tres estudiants en pràctiques, vam organitzar un market a la Plaça Gutenberg amb 20 marques de roba sostenible (utilitzant el nostre espai com a vestidor), i vam poder trobar-nos diàriament per avançar en l’startup. També, tot i que no podíem modificar l’espai en si, vam decidir decorar-lo per fer-lo nostre, i vam col·locar mobiliari per peces. Fer-lo nostre, aquest era l’objectiu, perquè era el primer espai ‘realment nostre’.

L'equip d'Ethical Time, teletreballant durant el primer confinament.

Per descomptat, la pandèmia i el confinament van fer que passéssim ràpidament al treball en remot. Així i tot, s’agraïa tenir a la Teresa Roig (coordinadora de l’Àrea Tallers) sempre enviant-nos correus, trucant-nos i fent-nos seguiment per seguir endavant. També vam començar amb les mentories sobre màrqueting i negoci, una revisió estratègica mensual que donava sentit a tota la feina diària.

Després de molt de temps, d’analitzar mètriques i números, i de fer una prova pilot d’un nou plantejament, el 2021 vam decidir pivotar la nostra manera de funcionar: vam deixar de vendre roba.

El nou Ethical Time de 2021

Ethical Time ha deixat de vendre roba. Ara ens dediquem a aportar valor.

Estem creant una comunitat global de marques de moda realment sostenibles. Hem dissenyat un sistema propi per verificar totes les pràctiques socials i mediambientals que porten a terme les marques, i els atorguem una puntuació d’acord amb el seu impacte. Aquelles que superen la verificació les anomenem: marques Real Sustainable Fashion, i passen a formar part d’una comunitat que ja compta amb més de 100 marques.

L’objectiu és crear una xarxa de marques sostenibles a escala global en què els compradors puguin confiar. Una comunitat de marques compromeses que determinin el futur del sector de la moda.

De cara a l’usuari, els aconsellem a través de la nostra pàgina web quines són aquelles marques que més li poden agradar d’entre totes aquelles que ja hem verificat. Poden utilitzar-nos per descobrir noves marques, per buscar on trobar peces de roba sostenibles concretes, i d’aquí poc per conèixer la sostenibilitat d’una o altra marca.

Per a nosaltres, ha estat un gran canvi que ha suposat haver de reinventar gran part de tot allò que havíem construït, però ara sabem que ha sigut un encert. Hem reduït molt el volum de feina, ens hem allunyat de la pressió de vendre a usuari final i crear campanyes constantment, i estem aportant coneixement i valor a les marques de roba.

La perspectiva actual és molt prometedora, estem aconseguint un creixement de marques constant, i ja ens hem decidit a obrir-nos a marques internacionals. Hem tingut les primeres de Portugal, França, Brasil i dels Estats Units.

Sabem que encara ens queda molt de recorregut, molta feina, molt de camí al davant; però ara sé que caminem per un camí prometedor.

Com a reflexió final, m’agradaria dir que crear una startup des de zero és complicat. Molt complicat. Malgrat que sembla que tot hagi de funcionar d’una manera, potser un temps més tard t’adones que no; que hi ha persones i situacions que no et posaran les coses fàcils; i que hi haurà moments (la majoria) molt durs. Però quan passa el temps, quan es mira enrere, quan observes tot el que has après, totes les persones que has conegut, com has crescut… t’adones que tot ha tingut un sentit i ha valgut la pena. I sobretot, estàs agraït a totes aquelles persones que t’han ajudat i acompanyat.

Així que, moltes gràcies a la Teresa Roig i a tot l’equip de la Universitat Pompeu Fabra i l’Àrea Tallers per confiar en nosaltres. També als conserges, els qui fan realment que el dia a dia vagi sobre rodes.

El camí segueix, i aquí estem per seguir-nos reinventant cada cop que calgui. 

  • Escriptor, activista social i estudiant de Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Pompeu Fabra. Fundador i CEO de la plataforma de roba ètica i sostenible Ethical Time.



Comparteix aquesta entrada

LinkedIn
Twitter
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Daniela Ochoa nos acerca el caso histórico “Chevron-Texaco”. A día de hoy, el desastre ambiental (producido por petróleo) más grande del mundo.
Són importants els referents femenins per al desenvolupament laboral d’una dona? Fins a quin punt comptar o no amb aquestes referents pot influir en l’èxit professional?
Entre la incredulitat i la desesperació, l’alumni de Global Studies Pau Ruiz ens explica com va viure l’assalt al Capitoli, resultat d’allò que ell defineix com “conseqüència de l’inici de la fi de la veritat, d’uns anys marcats per les fake news i una administració desacomplexada en la mentida”.
Xavier Galceran, alumni del Grau en Enginyeria de Telemàtica, ens parla sobre la ciberguerra arran de la crisi a Ucraïna.