Estic a punt d’acabar el grau. I ara, què?

2 min

Estic a punt d’acabar el grau. I ara, què?

Si no saps quina direcció prendre ni com actuar, tranquil. Sempre hi ha un abisme en acabar la carrera.

Aquesta és una de les preguntes més recurrents que escoltem a les sessions d’orientació professional amb estudiants de grau. Podeu estar tranquils, li passa a molta gent i és una preocupació molt normal, ja que el salt imminent de la vida universitària a la laboral és un gran canvi vital.

Durant la vida d’estudiant, teniu els professors, que us van guiant; però un cop arribeu al final d’aquesta etapa, us heu d’endinsar en el món professional i, sovint, no és fàcil. Com ho podeu fer? A continuació trobareu alguns consells:

Perquè el salt no us faci tanta por, prepareu-vos! 

  • En primer lloc, us recomano que definiu el que voleu fer en l’àmbit laboral; és necessari reconèixer els propis interessos motivacions envers la feina. En quin sector us agradaria treballar? Quina feina us faria feliços? Què ha de tenir una feina per a vosaltres? Fer una feina d’autoconeixement té una vàlua molt gran per trobar el camí professional.
  • A més, caldrà fer una mirada cap a fora. Una bona exploració del mercat de treballus permetrà saber què és el que demanen les empreses, i us podreu preparar per aconseguir-ho. Mireu ofertes de feina, llegiu molt, estigueu al dia sobre les novetats dels sectors que us interessen, parleu amb gent que es dediqui als vostres interessos professionals… En resum, sigueu curiosos!
  • Un cop analitzat el mercat de treball, us podeu trobar que les empreses us demanin una experiència laboral, que no teniu. Per sort, cada vegada més, les empreses valoren que els professionals aportin unes bones competències transversals (soft skills). I en moltes àrees de la vida les heu posat en pràctica, com per exemple, fent treballs en grup amb els companys de la universitat, organitzant activitats dins el casal del qual sou monitors, o fent classes particulars a nens petits. Reflexioneu sobre aquestes vivències i feu un llistat de les competències en les quals destaqueu: serà importantíssim que les demostreu a les empreses.

Tota la feina anterior us permetrà poder definir els vostres objectius professionals. Però cal tenir en compte que s’haurà de posar en marxa un pla d’acció per assolir-los. Potser es requereix haver cursat un màster determinat, dominar un idioma o haver fet unes pràctiques que hi estiguin relacionades… I això requereix un temps de preparació. No passa res si el necessiteu per formar-vos i no treballeu tot just acabar la carrera.

De fet, un bon professional no deixa de formar-se al llarg de tota la vida (lifelong learning) i, a causa de l’entorn tan canviant en el qual vivim, és imprescindible saber adaptar-s’hi i reorientar-se, si cal. No tingueu por a provar coses!

Espero que aquests consells us siguin útils, no obstant, si voleu aprofundir més en algun aspecte, el Servei d’Orientació Professional us pot ajudar. Si formes part de la comunitat UPF, sigui com a estudiant o Alumni, pots demanar-nos la teva sessió personalitzada virtual. Ens agradarà molt ajudar-te!

Comparteix aquesta entrada

LinkedIn
Twitter
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email
Alumni Immaculada Miracle challenges us to frame climate change and COVID-19 within Plato’s Allegory of the Cave.
Per celebrar el Dia del Llibre, un any més hem recollit un seguit de novel·les, assajos, còmics… escrits i traduïts per alumni.
L’alumni Adrià Arbués, un dels guanyadors del concurs #HiloTesis, ens explica com la seva passió ha mutat en els seus estudis de doctorat.
Ignacio Concha, divulgador y alumni del Máster Universitario en Estudios del Discurso, nos invita a leer su novela Darwin en el país desconocido.